Vodomer

Nije tajna da se vodomer okretanjem da voda prolazi kroz njega u suprotnom smeru, pokazuje potrošnju u opadanju.

Još jedna prednost ovog patenta je da u slucajevima kada se popravlja curenje na mreži, kada je neophodno osloboditi pritisak u instalaciji, neispravan nepovratni ventil na bojleru kod nesavesnih potrošaca, usled pritiska u bojleru, koji se u tom slucaju ponaša kao ekspanziona posuda, propušta vrelu vodu iz bojlera koji po pravilu ima za posledicu topljenje plasticnog mehanizma brojaca u vodomeru, pa cak i topljenje okitena pre vetila, ka glavnom vodu.

Dakle, deo održavanja kompanije zadužene za vodosnabdevanje: glavni vod i prikljucak do “prvog” ventila.

Sanacija ovakve štete curenja je složenije od obicnog, jer je okiten usled višegodišnjeg termickog uticaja pod pritiskom izgubio meru, pa je sada precnik veci od standardnog i ne odgovara spojnici ili poluspojnici.

Svaki ovakav kvar zavisi od spretnosti radnika na terenu, jer mora da se snade kako da ponovo grejanjem i kalibracijom suzi okiten na staru meru.

Kod vodomera kome je oštecen plasticni merni mehanizam, neohodna je zamena novim, ispravnim. A to je opet velik trošak za kompanije koje distribuiraju vodu i održavaju sistem.

Postoje i druga rešenja, plastike u obliku šelne, kao dodatne sigurnosne plombe, koje se stavljaju na holendere, ali nisu bile funkcionalne.

   

Racunica je krajnje jednostavna: u državi nas je osam miliona, prosecno domacinstvo broji cetiri clana, što je dva miliona domacinstava …

Svako domacinstvo samo po jedan evro u proseku da ošteti distributere, je znacajna kolicina novca na godišnjem nivou.

A zemlje u okruženju, svet?