CAR ID

Osmislio sam "saobracajni internet (kao skajp)", gde se svi prvo ulogujemo, pa onda startujemo vozilo (automobil, kamion, autobus, motocikl, radnu mašinu, ... ). Preporuka je i da bude i u mobilnom telefonu, da vozilo automatski ukoci ako je signal preblizu, ako pešak prelazi ulicu (kucni ljubimac, gde je u ogrlici cip ili npr životinje u rezervatima). Savremeni automobili, narocito lideri u proizvodnji istih, imaju fantasticne sisteme, ali u realnoj upotrebi automobili još ne "pricaju", pa je i funkcionalnost tih sistema vrlo ogranicena. Moj sistem pravi jednu celinu, koja komunicira sa sve i jednim korisnikom. Slucajno je i najsavršeniji auto-alarm, jer se ne isplati da se krade nešto što ce odmah biti lokalizovano.

Za sada su postavljene kamere koje snimaju raskrsnice, sa brojnim nedostacima:

  • snimaju registarske tablice, pa cesto pravi krivac, vozac koji je prošao kroz crveno svetlo na semaforu, bude pošteden, a teret kazne preuzima npr. otac koji ode u stanicu policije, kao da je on vozio
  • ne kontrolišu ucesnike u saobracaju koje ne snimaju, a to je skoro ceo saobracaj
  • kupljene su i instalirane, uz sve troškove održavanja, osoblja i hardversko-softverske troškove, iz budžeta države.
  • Dakle, skupe su.

    Moj racunar bi kupci kupovali sa vozilom, kao deo celine, kao što su to: sigurnosni pojas, putni racunar, ABS, ESP, ...a cim vozilo krenu da eksploatišu i pocnu da krše zakon, novac se sliva na namenski racun Ministarstva.Novac u ogromnim kolicinama je sigurno interes svake države, narocito ako ništa ne ulažu, a budžet se puni. Kontrolisanje svega što se krece je interes službi i države, cak i globalno.

    Svestan sam da bi citav set zakona trebao da se menja, da bi bio velik otpor od strane korisnika, jer niko ne želi da živi svoj "Trumanov šou". Ali sam i svestan da ce se to desiti u bliskoj buducnosti i da je samo pitanje vremena kada ce objediniti sva dokumenta u jedan, kao što sam ja vec osmislio i cipovati implantom populaciju.

    Prate nas i kontrolišu konstantno: dobrovoljno i svesno, dok koristimo elektronsku komunikaciju (sms, mail, društvene mreže), nesvesno, putem cipova u tabletima, lap topovima, mobilnim telefonima, gps uredajima..To nije ni novost, a ni tajna. Ja im dajem mobilarnost, sledeci nivo, malo im olakšavam.Ta buducnost dolazi, pa ko je spreman ...