CAR ID

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Osmislio sam "saobracajni internet (kao skajp)", gde se svi prvo ulogujemo, pa onda startujemo vozilo (automobil, kamion, autobus, motocikl, radnu mašinu, ... ). Preporuka je i da bude i u mobilnom telefonu, da vozilo automatski ukoci ako je signal preblizu, ako pešak prelazi ulicu (kucni ljubimac, gde je u ogrlici cip ili npr životinje u rezervatima). Savremeni automobili, narocito lideri u proizvodnji istih, imaju fantasticne sisteme, ali u realnoj upotrebi automobili još ne "pricaju", pa je i funkcionalnost tih sistema vrlo ogranicena. Moj sistem pravi jednu celinu, koja komunicira sa sve i jednim korisnikom. Slucajno je i najsavršeniji auto-alarm, jer se ne isplati da se krade nešto što ce odmah biti lokalizovano.

Za sada su postavljene kamere koje snimaju raskrsnice, sa brojnim nedostacima:

  • snimaju registarske tablice, pa cesto pravi krivac, vozac koji je prošao kroz crveno svetlo na semaforu, bude pošteden, a teret kazne preuzima npr. otac koji ode u stanicu policije, kao da je on vozio
  • ne kontrolišu ucesnike u saobracaju koje ne snimaju, a to je skoro ceo saobracaj
  • kupljene su i instalirane, uz sve troškove održavanja, osoblja i hardversko-softverske troškove, iz budžeta države.
  • Dakle, skupe su.

    Moj racunar bi kupci kupovali sa vozilom, kao deo celine, kao što su to: sigurnosni pojas, putni racunar, ABS, ESP, ...a cim vozilo krenu da eksploatišu i pocnu da krše zakon, novac se sliva na namenski racun Ministarstva.Novac u ogromnim kolicinama je sigurno interes svake države, narocito ako ništa ne ulažu, a budžet se puni. Kontrolisanje svega što se krece je interes službi i države, cak i globalno.

    Svestan sam da bi citav set zakona trebao da se menja, da bi bio velik otpor od strane korisnika, jer niko ne želi da živi svoj "Trumanov šou". Ali sam i svestan da ce se to desiti u bliskoj buducnosti i da je samo pitanje vremena kada ce objediniti sva dokumenta u jedan, kao što sam ja vec osmislio i cipovati implantom populaciju.

    Prate nas i kontrolišu konstantno: dobrovoljno i svesno, dok koristimo elektronsku komunikaciju (sms, mail, društvene mreže), nesvesno, putem cipova u tabletima, lap topovima, mobilnim telefonima, gps uredajima..To nije ni novost, a ni tajna. Ja im dajem mobilarnost, sledeci nivo, malo im olakšavam.Ta buducnost dolazi, pa ko je spreman ...