Baterije

Radim i na standardizaciji baterija za elektro-automobile:

Cena baterija je veca od polovine cene takvog automobila, dugo traje proces punjenja, a i ogranicen je radijus vožnje. Standardizovane baterije su univerzalne (oblika kofera, tepsije), svi proizvodaci ih koriste, a na postojecu infrastrukturu benzinskih pumpi, samo treba dodati "Akumulatorsku stanicu", koja bi bila u sistemu "Zelenog prstena". Ideja je da kao što se kupi plinski šporet, pa se boca rentira (dopunjuje), da se tako kupi i elektro-automobil, pa da država rentira baterije.

Predlog je da baterije budu na istoj voltaži, usaglašene amperaže. Fizicki gabariti bi bili takvi da mogu da budu u pretincu, u podu, za pogonske elektromotore, a u vratima dodatne baterije za napajenje ostalih sistema i osvetljenje.

Naravno, ovde govorimo i o konceptu elektro garaža, koje bi bile rasporedene u “prstenima” oko naseljenih mesta, po obodima, periferiji.

Da pojasnim: kao što se kupuje plinski šporet bez boce, pa se boca dopunjuje kada se isprazni, ili kod autogenog zavarivanja...Dakle, u kolima bi bio set baterija, potreban za normalno funkcionisanje automobila, i eventualno još jedan set, koji bi se punio u elektro-garaži, negde u prstenu, oko naseljenog mesta.